Jeśli zboże, to chleb
Są pewne niezmienne elementy w świecie gospodarki, które pomimo mijających tysiącleci wyglądają podobnie. Zmienia się technologia, warunki życia i normy kulturowe, ale bez pewnych rzeczy nie możemy się obejść.
Wśród produktów rolnictwa o znaczeniu strategicznym bardzo wyróżnia się zboże. Istnieją różne odmiany zboża uprawiane na całym świecie w różnych wymiarach.
W naszym kręgu kulturowym na czołową pozycję pod tym względem wybija się pszenica. Z ziaren pszenicy wytwarzana jest mąka, która stanowi bazę do wypieku chleba.
Chleb jest wyjątkowy, ponieważ stanowi jedną z podstaw diety miliardów ludzi na świecie. W Europie tradycje piekarstwa są szczególne, bo właśnie tu rośnie od wieków najlepsze zboże, z którego udaje się pozyskać mąkę najwyższej jakości.
Nie chodzi tylko o pszenicę – silną pozycję ma także żyto czy coraz popularniejszy orkisz. Piekarnie działają praktycznie w każdej nawet małej miejscowości, ponieważ popyt na świeżutki chleb i bułki nigdy nie spada.
Oczywiście na ceny pieczywa wpływają ceny zbóż – wszak gospodarka to sieć naczyń połączonych.